Suda Doğum, Suya Doğum nedir?

Jin.Op.Dr.Selçuk Somer: Suda doğum deyince aslında insanların aklı Türkiye’de biraz karışıyor, çünkü neyi kapsadığı tam olarak anlaşılmıyor. Suda doğumun aslında Türkiye’de daha çok kullanılanı doğum öncesi suyun kullanımı

Op.Dr.Hakan Çoker: Orayı ben biraz açayım doğumun iki aşaması var biliyorsunuz. Bir açılma döneminde rahim ağzı bebeğin başı geçecek şekilde açılmasına kadar geçen dönem. İşte bu dönemde suya girmek bütün dünya tarafından öneriliyor, yararları ispatlanmış durumda, hiç bir zararı yok. O yüzden işin bu bölümüyle ilgili tartışmaların tümü bitmiş durumda. Bir de bebeğim suya doğumu var yani doğum anı rahim ağzı açıldıktan sonra bebeğin çıkışına kadar geçen sürede suyun kullanımı.

Jin.Op.Dr.Selçuk Somer: Aslında internete girdiğiniz zaman suda doğum kelimeleri aratılırken en çok merak edilen konu burası. Ama suya doğumu tam olarak ifade etmiyor. Biz bunu suya doğum olarak ayırmak istedik bebeğin suyun içine doğması anlamına geliyor ve prensipleri protokolleri biraz daha farklı suda doğumdan. İşin biraz daha özel olanı. Farklı olan kısmıda suya doğması, su bebekleri de suya doğan bebekler.

Op.Dr.Hakan Çoker: Bilimsel yönden bakınca da suya doğumla yani bebeğin suya doğumuyla ilgili zarar yönünde kanıtlanmış bir şey yok. Enfeksiyon oranlarını arttırmıyor, bebekte bir zarar meydana getirmiyor. Yalnız daha ciddi bir bir organizasyon gerekiyor. Bu yüzden her suya doğum acaba suda doğum mu diye biraz sorgulaması lazım. Bazen görüyoruz çünkü çok az suya dizine kadar sokulmuş kadınlar bunlarda suya doğum olarak tanıtılıyor. Bu doğru değil, en az göğüs seviyesine kadar suya girmesi lazım suya doğum için. Suya doğum içinse bebeğin suya doğması lazım.