Suya doğan bebek neden nefes almaz?
Jin.Op.Dr.Selçuk Somer: Burada en çok merak edilen aslında endişe duyulan konulardan biri doğum anında bebek suyun içine doğduğu anda nefes alması ve o suyun akciğerlerine kaçması. Ama pratikte böyle bir şey söz konusu değil çünkü kara doğumlarından çok farklı bir durum söz konusu. Bir bebeğin suyun altında nefes almamasını sağlayan bir kaç tane mekanizma var.
Bunlardan en önemlisi şu: nefes almayı sağlayan mekanizma yüzdeki ve ciltteki oksijen ya da karbondioksitle bebeğin karşılaşması , bu anında nefes alma refleksini uyarıyor. Halbuki suya doğumlarda oksijenle karşılaşmadığı için bebekte bir kere nefes alma refleksi oluşmuyor bu bir, ikincisi bu refleksi uyaran en önemli mekanizma kandaki oksijen seviyesinin düşmesi, kara doğumlarında hemen kordon kapatıldığı anda anında bu nefes alma refleksi oluşabiliyor ama biz sulu doğumlarda oksijenlenme devam etsin diye plasentadaki kan biraz daha bebeğe gitsin diye kordonu hemen kesmiyoruz ve oksijenlenme devam ediyor. Dolayısıyla bebekler suyun altında nefes alma ihtiyacını hissetmiyorlar. Bunun içinde bir kaç tane daha mekanizma var.
Op.Dr.Hakan Çoker: Dalma mekanizması var yani dalma dediğimiz şey bebeğin ilk 3-4 ay neredeyse sahip olduğu bir refleks. Ağzına herhangi bir su değdiğinde o nefes yoluna giden kanalı kapatıyor bebekler. Dalma refleksi böyle bir şey. Bir de yer çekimiyle karşılaşmadığı için o da nefesi uyarıyor. Yer çekimi soğukla temas dışarıyla temas bunları uyarıyor. O yüzden bunlarda nefes almasını engelliyor. Gözünü açıyor bakıyor suyun içinde ama nefes almıyor. Bir de bir uyarı yapmak lazım bu bebeklerin hayata geçişleri de dediğimiz gibi yumuşak oluyor. Yani bebek birden bire bunlarla karşılaşınca çok aktif ve canlı oluyor.
Bu bebekler ise yavaş yavaş kendilerine geliyorlar o yüzden doğumdan hemen sonra ilk bir dakika içinde ağlamaması sizi korkutmasın bu normal bir şey ya da nefes almaması. Yavaş yavaş nefes alıyor buna gerek kadın doğumcular gerek çocuk doktorları yavaş yavaş alışmaya başladılar. Bu geçişler daha kolay oluyor. Yani binlerce suda doğum tecrübesi olan ebeler ve doktorlarla konuştuğumuzda içerde durup dururken bir problem yokken nefes alan bebeklere rastlamadıklarını söylüyorlar. zaten biz de bir problem olduğunda gebeyi dışarıya çıkarıyoruz güvenlik için. Bu yüzden bebeğin nefes alması ile ilgili doktorlar olarak bizim bir korkumuz yok.